در دنیای تکنولوژی باورهای نادرستی وجود دارند که به مرور زمان چنان قوی شدهاند که شنونده آن را امری مسلم میداند.
این باورها سوءتفاهماتی را برای کاربران دنیای دیجیتال به وجود آورده که گاه حتی منجر به اختلال در امور روزمره آنان شده است. سراغ چند مورد از معروفترین این شایعات رفتهایم.
به برق ماندن لپتاپ از طول عمر باتری میکاهد
یک نگرانی عمومی وجود دارد که نشان میدهد بسیاری از کاربران فکر میکنند اگر لپتاپشان مدتها به برق بماند باتریاش از بین میرود اما چنین چیزی درست نیست. حتی احتمالا بهتر است که همیشه به برق باشد تا اینکه هر بار به صفر برسد و دوباره آن را به برق بزنید. باور کنید که طول عمر باتری لپتاپ به میزان اتصال آن به برق ربط ندارد.
گوشیای که بهتر آنتن میدهد
سالها پیش وقتی موبایل، جادوی تازهای بود، گوشیهای ساخت کمپانی نوکیا توانستند خیلی سریع به شهرت و محبوبیت برسند. آنها کوچکترین و سریعترین گوشیها را تولید میکردند و طبیعی بود که اقبال عمومی را همراه خود داشته باشند اما با گذشت چند سال و با وجود اینکه کمپانیهای بسیاری در زمینه تولید گوشیهای جدید و پرکاربرد وارد بازار شدهاند ولی هنوز هم عدهای فکر میکنند که گوشیهای نوکیا بهتر آنتن میدهند. باور کنید چنین چیزی صحیح نیست و سایر گوشیها نیز مشکل آنتندهی ویژهای ندارند.
آنتنهای موبایل سرطانزا است
تاکنون هیچ تحقیقی، سرطانزا بودن امواج ساطع شده از دکلهای موبایل را به اثبات نرسانده اما بسیاری از مردم فکر میکنند که آنتنهای موبایل که در بام برخی خانهها نصب میشود بسیار مضر و سرطانی است، البته محققان توصیه میکنند به جای این نگرانی، مردم نسبت به کوتاهترکردن زمان مکالمه با تلفن همراه، استفاده از هندزفری سیمدار، رعایت فاصله 2سانتیمتری موبایل با گوش، ارسال پیامک به جای مکالمه، گوشدادن بیشتر از حرف زدن و استفاده از موبایل در فضاهای آزاد و دارای آنتن دهی کافی و دور نگهداشتن آن موقع خواب توجه کنند.
گذاشتن لپتاپ بر پاها مردان را عقیم میکند
همیشه درباره خطراتی که وسایل و ابزار مختلف برای سلامتی کابران ایجاد میکنند هشدارهایی شنیده میشود. هنوز مشخص نیست چرا چنین چیزی بین بعضی از مردان پذیرفته شده است که قرار دادن لپتاپ موقع کارکردن روی پاها آنها را عقیم میکند اما بر اساس تحقیقهای معتبر پزشکی اصولا چنین احتمالی از اساس رد شده است.
مگاپیکسلهای دوربین بیشتر، عکس بهتر
تجربه نشان داده دقت بالاتر از 6 مگاپیکسل چندان روی کیفیت عکسهای دوربینهای کامپکت مؤثر نیست و بلکه گاهی اوقات نتیجه عکس هم میدهد. بالاتر بودن مگاپیکسل برای وقتی بهتر است که میخواهید عکسهایی در سایز بزرگ داشته باشید وگرنه در اندازههای معمولی، مگاپیکسل به اندازه کیفیت لنزهای دوربین و سنسورهای نور اهمیت ندارد. بنابراین دوربین یا گوشی همراه خود را تنها بر اساس تعداد بیشتر مگاپیکسل انتخاب نکنید.
تلفن جدید را 72 ساعت در شارژ نگه داریم
این باور کلیشهای نیز به کلی رد شده است چرا که محققان معتقدند که شاید این روش برای تلفنهایی که دارای باتریهای نیکلی بودند مؤثر بود اما برای باتریهای لیتیوم- یون که در تلفنهای جدید استفاده میشوند، بیتأثیر هستند. آنها میگویند تلفنهای همراه باید شارژ بالای ۵۰درصد و پایین ۱۰۰درصد داشته باشند تا عمر باتری طولانیتر شود و بهتر است ماهی یکبار شرایطی را فراهم کرد که شارژ تلفن بهطور کامل خالی شود اما رها کردن تلفن در برق پس از شارژ کامل موجب فرسایش باتری میشود.
چه باید کرد
باور کردن شایعات و مطالب شبهعلمی بیش از آنکه به میزان سواد افراد بستگی داشته باشد ابعاد فرهنگی دارد و برای مقابله با آن باید سطح فرهنگ عمومی را ارتقا داد. مطالب شبهعلمی مجموعه فرضیهها، ادعاها و روشهایی هستند که به غلط، علمی قلمداد میشوند و معمولا تبدیل به پایه و بنیاد برخی عادتهای ما میشوند و حال آنکه اسناد علمی واقعی برای آنها وجود ندارد. این ادعاهای علمی دروغین گاهی چنان با دقت بزک میشوند که فکر میکنیم عین واقعیت هستند اما با این حال باید خودمان تلاش کنیم تا زمینه گسترش باورهای غلط در ذهن و جامعهمان را کاهش دهیم و ادعاهایی که اکثرا از اساس نادرست است را باور نکنیم و قبل از باور شنیدهها، بهدنبال منابع علمی و پژوهشی آنها بگردیم.